Europas bästa hus 2024 –mobil, icke-hierarkisk hub för unga akademiker 

Man kan absolut tävla i arkitektur – när byggnadsverket väl är på plats, ”alive and kicking”! EU:s pris för bästa nya byggnad (det så kallade Mies-priset delas ut vartannat år) går nu till en tysk, fullkomligt transparant och skitbillig studiehub i Braunschweig. Byggnaden är inte helt olik Mies van der Rohes ikoniska konsthallsbyggnad i Berlin från mitten av 60-talet.

Tillskillnad från Neue Nationalgalarie är det tekniska universitets senaste annex dock oerhört billig, ca 60 svenska kronor. Den saknar i det närmaste klimatavtryck samt går att montera ned och flytta eftersom allt är bultat samman, likt Mekano. De 1000 kvadratmeterna är miljövänlig i alla aspekter och inredningen kan enkelt rullas ut på balustraden eller på markplan för utomhusstudier. Nån har hängt en hammock i taket. Det är också enkelt att förvandla den till en föreläsningssal eller två eller varför inte en temporär konsthall? 

Byggnaden i stål och glas, vitt och gult, ska enligt skaparna Gustav Düsing och Max Hacke (verksamma i Berlin men utbildade i London och uppmärksammade i The Guardian) upplevas som ”icke-hierarkisk” en förlängning av ens ”vardagsrum”. Fast de menar nog snarare motsats till ens mörka, sunkiga skrubb till studentrum. Hit kommer studenter även för att äta mat, läsa böcker, meditera eller ”spela kort” (gör studenter verkligen det i Berlin?) vilket förstärker känslan av en slags multiarena för akademiker.  


About this entry